top of page
  • Writer's pictureTamara Hartman

Sirup iz smrekovih vršičkov

Pomlad je čas, ko se narava prebudi in kar naenkrat je spet polno barv - drevesa ozelenijo, poženejo raznorazni cvetovi, rožice odprejo svoje cvetove, trava raste hitreje in čebelice že veselo letijo in se sončijo na razprtih cvetovih.



In tudi smreke dobijo pomladi svoje vršičke, iz katerih si lahko pripraviš zelo zdrav sirup. Ta sirup pomirja kašelj, razkužuje dihalne poti, blaži vnetje grla, varuje izsušeno sluznico dihal, blaži hripavost in pospešuje izkašljevanje. Znan pa je tudi po tem, da zmanjšuje izpostavljenost infekcijam, kar je še posebej pomembno v teh časih.

Potrebujemo:

  • nabrane smrekove vršičke (mlade, ki jih naberemo v sončnem dnevu - ne smejo biti mokri, da ne splesnijo)

  • sladkor (beli ali rjavi)

  • večji steklen kozarec


In kako ga pripravimo?

1. Nabrane smrekove vršičke po plasteh (plast vršičkov, plast sladkorja) nadevamo v steklen kozarec. Ko jih zlagamo, narahlo potlačimo in napolnimo do vrha kozarca, saj se sčasoma malo sesede. SPODAJ naj bo vedno plast vršičkov, drugače se sladkor strdi in ne stopi. ZGORAJ NA VRHU pa vedno zaključite s sladkorjem, sicer lahko vršički potemnijo in splesnijo. Kozarec zaprite.


2. Kozarec postavimo na sonce za dober mesec oz. 40 dni, da se ves sladkor raztopi. Skadkor bo od vršičkov potegnil zdravilne snovi.



3. Nato precedimo in damo v manjše kozarčke.


4. Zaprte kozarce postavimo v hladen in temen prostor. Sirup lahko uporabimo kot sok če ga zmešamo z vodo, sicer pa po žličkah za izkašljevanje ali za osladitev čaja. Uživamo ga 3x na dan po 1-2 žlički.

47 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page