top of page
  • Writer's pictureTamara Hartman

Zapestnica prijateljstva

Ali že dolgo nisi videl/a svojega najboljšega prijatelja ali najboljše prijateljice? Izdelaš mu/ji lahko takšno čudovito zapestnico prijateljstva, naredi pa jo tudi sebi.



Potrebuješ:

  • karton

  • škarje

  • ravnilo

  • barvne vrvice - volna ali preja


Postopek:

1. Najprej s pomočjo kozarca ali nečesa okroglega nariši na karton krog in ga izreži. Nato z ravnilom izmeri sredino kroga (če še ne znaš, naj ti pomaga kdo od starejših) in nariši črte - razdeli ga na 8 enakomernih delov in v črte zareži s škarjami približno 1 cm globoko. S svinčnikom naredi v sredino kroga luhnjico.


2. Nato si pripravi 7 kosov volne ali preje. Izberi barve, ki so ti všeč. Zveži jih skupaj z vozljem tako, da ostane nad vozljem približno 2 cm vrvic.



3. Nato potisni vozelj na stredini skozi kartonast krog. Vsako od 7 vrvic zatakni v zarezo v krogu, 1 prostor pa ostane prazen, saj imaš 8 zarez.




4. Tako, sedaj začneš s pletenjem. Ves čas delaš po dveh korakih.

Korak A: Drži krog tako, da je prazno mesto zgoraj. Odpni vrvico, ki je v spodnjem desnem kotu in jo zapni v prosto zarezo zgoraj, takole:




Korak B: Sedaj je spodnji desni kot prazen, zato zavrti krog, da je prazno mesto spet zgoraj, takole:



Sedaj samo ponavljaj koraka A in B in A in B in A in B .... in zapestnica bo začela nastajati. Spodaj boš videl/a, da dlje kot jo delaš, daljša postaja.



5. Ko je zapestnica dovolj dolga (poizkusi na svojem zapestju), jo potegni iz kroga in izledala bo nekako tako:




6. Zaveži vozelj tudi na tej strani, točno tam, kjer se konča pleten del zapestnice. Potem približno 1,5 cm stran naredi še en vozelj in odreži všek vrvic. Izgledalo bo takole:



KONČANO!

Čestitam, pravkar si dokončal/a svojo zapestnico. Da jo lahko nosiš, samo zatakni vozelj na eno strani v luknjico na drugi. Zapestnico lahko podariš svojemu najboljšemu prijatelju ali prijateljici. Narediš lahko 2 enaki za vsakega od vaju.



Če ti še kakšen korak ni najbolj razumljiv, pa kar poglej še tale video:





101 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page